Heb je een website, webshop of blog? In dat geval heb je waarschijnlijk nagedacht over manieren om meer gebruikers naar jouw site te krijgen.
We moeten het toegegeven, online marketing is één van de krachtigste tools. Wist je dat er naast social media campagnes, Google Ads advertenties of remarketing ook een manier is om jouw website zichtbaar te maken zonder betaalde promotie?
Het heet Search Engine Optimization (SEO) of zoekmachine optimalisatie. Maar laten we de belangrijke factor on-page SEO wat meer in detail bekijken.
Ontdek wat on-page optimalisatie is en welke wonderen het met jouw site kan doen als het op de juiste manier wordt toegepast.
On-page optimalisatie (ook wel on-page SEO genoemd) is een belangrijke term in internet marketing. Het is een onderdeel van SEO optimalisatie.
Concreet betekent on-page optimalisatie dat voordat je inhoud online publiceert, je jouw webpagina moet optimaliseren of aanpassen zodat deze de organische positie van jouw website in de verschillende zoekmachines verbetert.
Relevante content die is gestructureerd met de juiste titels, metatags en verschillende zoekwoorden, samen met geweldige inhoud, houdt je website hoog in Google.
Bij SEO optimalisatie is het van fundamenteel belang dat je weet dat alleen de combinatie van een groot aantal onderdelen je website echt verbetert.
On-page optimalisatie begint met het maken van nieuwe content. Dit omvat koppen, paginatitels, afbeeldingen, URL's, het ontwerp van jouw bestemmingspagina en vele andere factoren.
Het doel van on-page SEO is om gebruikers een geweldige gebruikerservaring te bieden. Een duidelijke en gestructureerde pagina is daarbij de eerste en belangrijkste stap.
Google kan, net als andere zoekmachines, een goed gestructureerde webpagina heel goed begrijpen en identificeren.
Off-page SEO verwijst naar alle stappen die je buiten je eigen website onderneemt om je positie op de resultatenpagina van Google te verbeteren.
De meesten zouden zeggen dat off-page SEO gelijk staat aan linkbuilding (externe links van andere websites die naar jouw website linken), maar off-page optimalisatie gaat ook over externe factoren waarbij je online geloofwaardigheid creëert bij je doelgroep.
Dat kan via social media, influencer marketing, reviews en gastbloggen.
Technische SEO en on-page optimalisatie overlappen elkaar een beetje, waar technische SEO zich echter vooral bezighoudt met je hele website en hoe deze wordt waargenomen in Google. Dit gaat over factoren als snelheid, mobielvriendelijkheid, structuur, indexering en gebruikerservaring.
On-page SEO is de optimalisatie van de individuele pagina, de pagina die wordt geïndexeerd in de zoekmachine.
Wanneer je on-page optimalisatie uitvoert, moet je ervoor zorgen dat iedere pagina een titeltag heeft met gerichte zoekwoorden. Hier zijn enkele van de meest effectieve tips voor het schrijven van een title-tag:
- Houd de titeltag op 55-60 tekens (inclusief spaties)
- Zolang het natuurlijk klinkt, plaats je het zoekwoord aan het begin van de title-tag
- Vermijd al je zoekwoorden in de titel te proppen
De metabeschrijving of meta description bevindt zich onder de titeltag en URL. Het is een korte, beschrijvende samenvatting van waarover je pagina gaat.
Elke meta description moet het belangrijkste zoekwoord en een call-to-action bevatten, zodat bezoekers worden gestimuleerd om je pagina te bezoeken.
Probeer de ideale lengte van 160 tekens volledig te benutten om jouw meta description volledig te optimaliseren.
Er is een reden waarom koppen in het groot op een webpagina wordt weergegeven.
Wanneer webcrawlers de pagina indexeren, geven ze iets meer gewicht aan de headings dan aan de rest van de tekst.
Het is dus het beste om doelzoekwoorden op te nemen in de koppen van elke webpagina.
Je moet er echter nog steeds voor zorgen dat ze de zichtbare content nauwkeurig weergeven.
Bovendien moeten H1's worden beperkt tot één per pagina. Alle andere headings moeten H2, H3 of H4 zijn.
De H1, H2, H3 en H4 verwijzen naar hoe deze koppen zijn gemarkeerd in de HTML-code.
H1-koppen zijn over het algemeen headings op het hoogste niveau, zoals titels van blogposts, en H2 en andere koppen zijn de subkoppen van de inhoud, handig voor het opsplitsen van grote blogs met tekst.
Het hebben van een goede kopstructuur is zeer belangrijk voor de gebruikerservaring.
Met een duidelijke kopstructuur op de pagina, zal de inhoud voor gebruikers gemakkelijker te lezen en te begrijpen zijn.
Je kopstructuur moet ook altijd een duidelijke volgorde volgen om hiërarchieproblemen te voorkomen. Bijvoorbeeld: een H2 moet altijd een H1 volgen, een H3 moet altijd een H2 volgen, enzovoort.
Eén van de beste on-page optimalisatie technieken is het toevoegen van het belangrijkste zoekwoord in de URL van de webpagina.
Hiervoor pas je de URL-slug aan van een specifieke pagina. De slug komt na het adres van de hoofdwebsite (bijvoorbeeld: delagoo.be/seo).
URL-slugs moeten kort worden gehouden en doelzoekwoorden bevatten om de SERP-ranglijst te verbeteren. Koppeltekens worden gebruikt voor het scheiden van woorden in de URL-slug.
Het optimaliseren van URL-slugs is een belangrijk onderdeel van de on-page SEO-strategie, vooral voor bedrijven die doorlopende inhoud maken, zoals blogposts.
URL-slugs moeten kort worden gehouden en zoekwoorden bevatten om goed gevonden te worden in Google.
De afbeeldingen van jouw website bieden een geweldige kans om organisch verkeer naar je website te krijgen.
Elke afbeelding op je website moet je optimaliseren door de alternatieve tekst (alt-tekst) te implementeren.
Een goede alt-tekst of alt-tag is zowel beschrijvend als zoekwoordrijk. Door relevante zoektermen in korte, maar beschrijvende tekst in te voegen, kunnen zoekmachines je inhoud beter begrijpen.
Met de meeste content management systemen voor websites, zoals WordPress, kan je jouw alt-tekst eenvoudig bewerken door je afbeelding een alternatieve tekst te geven.
Google zorgt voor de beste gebruikerservaring voor websitebezoekers, daarom geeft het prioriteit aan websites die zo snel mogelijk laden.
Als zodanig is het optimaliseren van zichtbare content om sneller te laden één van de beste on-page SEO technieken.
Meestal gebruiken SEO-specialisten Google's PageSpeed om de snelheid van een site op zowel desktop- als mobiele apparaten te beoordelen.
Er zijn echter een aantal snelle oplossingen waarmee je veelvoorkomende problemen kunt oplossen die de laadtijd van jouw website mogelijk vertragen. Hier zijn er een paar:
- Zorg ervoor dat de responstijd van de server minder is dan 200 ms
- Verlaag de grote van je afbeeldingen
- Comprimeer alle CSS, JS en HTML
Jouw inhoud speelt de grootste rol in je on-page SEO strategie. Potentiële bezoekers gebruiken Google om antwoorden op hun problemen te vinden, en het is de taak van jouw content om hen de antwoorden te geven die ze nodig hebben.
Door grondig zoekwoordonderzoek te doen, krijg je inzicht in wat je doelgroep online zoekt. Van daaruit kan je klantgerichte inhoud maken die uniek en oplossingsgericht is.
Er zijn verschillende online tools die kunnen helpen bij zoekwoordonderzoek, zoals Semrush, Ahrefs en de Google Zoekwoord Planner.
Zoek naar een combinatie van zoekwoorden met een hoog volume en zoekwoorden met een laag volume om in jouw inhoud op te nemen.
Gebruik hier ook LSI-zoekwoorden. LSI staat voor Latent Semantic Indexing. Dit is een techniek die Google gebruikt om niet alleen aandacht te geven aan bepaalde specifieke zoekwoorden, maar ook aan varianten daarop die dezelfde zoekintentie hebben.
Je bundelt als het ware verschillende zoekwoorden op dezelfde webpagina, die te maken hebben met hetzelfde thema.
Focus je bij het optimaliseren van de webpagina op één zoekwoord en zorg ervoor dat je voldoende varianten weergeeft in je content met dezelfde zoekintentie.
Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kwaliteitscontent op je site hebt:
- Er zijn geen exact aantal woorden voor de ideale copy, maar het moet minimaal 500 zijn. Google geeft de voorkeur aan pagina's met uitgebreide inhoud rond specifieke zoekwoorden.
- Iedere pagina moet unieke inhoud hebben, wat betekent dat je geen kopieën van webpagina's mag hebben op je website. Bovendien moet de content ingaan op de zoekopdracht van de bezoeker.
- Zolang het natuurlijk klinkt, moet je ernaar streven het getargete zoekwoord aan het begin van je paginatitel te plaatsen om de relevantie te verbeteren.
Het implementeren van interne links die verbinding maken met andere pagina's op je website is niet alleen handig voor gebruikers, maar ook geweldig voor on-page optimalisatie.
Als een pagina op je website een groot aantal links van andere pagina's ontvangt, geeft dit aan Google aan dat het een waardevolle pagina is, wat kan helpen om de ranking in de zoekresultaten te verbeteren.
Overweeg waar je jouw interne links wilt invoegen. Interne links die aan het begin van de pagina worden geïmplementeerd, hebben meer impact dan die onderaan. Dezelfde regel is van toepassing op zoekwoorden.
In de loop der jaren heeft Google belang gehecht aan de laadsnelheid van mobiele pagina's bij het bepalen van de ranking van een website.
Hier bij Delagoo kunnen we ervoor zorgen dat jouw website er niet alleen mooi uitziet, maar ook mobielvriendelijk is.
Bovendien bouwt ons team van deskundige webdesigners de pagina's met de gebruikerservaring in het achterhoofd.
Naast dat on-page optimalisatie zorgt voor hogere posities in Google, biedt het nog tal van andere voordelen voor je bedrijf.
On-page optimalisatie is de beste methode om de beste resultaten te behalen bij het verkrijgen van lokale zichtbaarheid en bereik.
Ze brengen dus veel leads en verkopen naar lokale bedrijven die niet online aanwezig zijn.
Organisch verkeer van hoge kwaliteit op je website, een uitstekende gebruikerservaring en een hogere ranking in Google, kan resulteren in een hogere conversieratio, meer verkopen en betere inkomsten.
Hogere posities in zoekmachines kunnen leiden tot een hogere merkbekendheid.
Hoe hoger en meer je inhoud en pagina's in Google en de andere zoekmachines ranken, hoe meer merkwaarde het opbouwt.
Het opbouwen van merkbekendheid van jouw website kan je bedrijf meervoudig promoten en je verkoop stimuleren.
De optimalisatie van de meta description en de title tag is een onderdeel van on-page optimalisatie. Dit leidt ook tot een verbetering van de Click-Through-Rate (CTR) voor de organische resultaten.
Op deze manier zorgen we er niet alleen voor dat je in de eerste resultaten van Google verschijnt, maar zorgen we ook voor klikken van gebruikers op die resultaten.
Met behulp van een goede sitemap en kwalitatieve content kunnen websites op de meest voordelige manier in de organische zoekresultaten worden uitgelicht.
Posities in zoekmachines stijgen ook dankzij duidelijk gedefinieerde zoekwoorden.
Doordat je met on-page optimalisatie zorgt voor relevante content, werken je advertenties op social media of Google beter.
Doordat de gebruiker terechtkomt op een pagina die kwalitatief is, is hij sneller geneigd om langer op de pagina te blijven wat zorgt voor meer conversies zoals bijvoorbeeld een aankoop doen.
Bovendien verbetert dit bij zoekmachine adverteren de kwaliteitsscore waardoor je advertenties ook minder kosten per klik.
Elke website heeft een slimme on-page SEO-strategie nodig.
Wil je hoger scoren, maar weet je niet waar te beginnen? Geen probleem! Laat de marketeers van ons SEO bureau geavanceerde tools voor zoekwoordonderzoek gebruiken om jouw online vindbaarheid op te bouwen.
Versnel jouw bedrijfsgroei door gebruik te maken van onze digitale marketingoplossingen.
Dit stelt je in staat om verkeer van betere kwaliteit te genereren, een gerichte doelgroep te vinden op basis van zoekintentie en jouw SEO-checklist volledig te vervullen.
We zorgen ervoor dat jouw site wordt beheerd door kwalitatieve content. Begin jouw reis naar succes vandaag nog met Delagoo. Contacteer ons telefonisch of online en krijg gratis je offerte.