Technische SEO

Technische SEO

Technische SEO: de eerste stap om gevonden te worden in Google

De gezondheid van jouw website is cruciaal voor je online marketing en je ranking in Google. Zonder een sterke technische basis zal jouw site eronder lijden, zelfs met de meest geavanceerde zoekmachine optimalisatie strategieën.

Technische SEO (technische zoekmachine optimalisatie) zorgt ervoor dat alle technische elementen van je website worden geoptimaliseerd waardoor je website optimaal presteert en een maximale online zichtbaarheid krijgt voor jouw potentiële klanten in de zoekresultaten zodat je kan concurreren met andere bedrijven in je branche.

Wil je starten met een goede technische SEO optimalisatie voor je bedrijf om beter gevonden te worden in Google en andere zoekmachines? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis SEO scan en/of een gratis offerte!

Wat is technische SEO?

Allereerst moet je weten wat SEO is. SEO staat voor search engine optimization of zoekmachine optimalisatie. Het is een creatieve manier van digitale marketing waarbij je jouw website optimaliseert zodat je hoger scoort op de pagina’s met zoekresultaten in zoekmachines.

Technische SEO optimalisatie verwijst naar alle kleine en grote optimalisaties die je aanbrengt op jouw website om spiders van zoekmachines zoals Google te helpen je website effectiever te crawlen (doorzoeken) en een indexatie te doen.

Het is de basis van zoekmachine optimalisatie en helpt zo met de hogere ranking van websites en pagina’s in zoekmachines.

Technische zoekmachine optimalisatie bestaat uit verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de snelheid van de website, het gebruik van HTTPS, de sitestructuur, canonical tags, een mobielvriendelijke website en het vermijden van redirects.

Als je nog niet in het bezit bent van een website of graag een nieuwe website wilt die op technisch vlak volledig is geoptimaliseerd voor zoekmachines en er zeker geweldig uitziet op mobiele apparaten, kan je een website laten maken door Delagoo. Contacteer ons vandaag nog!

technisce seo analyse

Factoren van technische SEO

Een technisch goede website laadt zo snel mogelijk voor bezoekers en is gemakkelijk te doorzoeken voor de crawler van zoekmachines.

Een goede technische SEO opzet helpt zoekmachines om zeker te begrijpen waar een website over gaat. Hieronder zullen we kort ingaan op enkele belangrijke technische aspecten en enkele tips voor een technisch geoptimaliseerde website.

Laadsnelheid

Tegenwoordig moeten webpagina’s zeer snel worden geladen. Mensen zijn ongeduldig en willen echt niet langer dan drie seconden wachten op informatie.

Bij een crawl weet Google dat trage websites een minder dan optimale ervaring bieden. Daarom houden ze het meest van webpagina’s met een hoge laadsnelheid.

Een trage pagina die veel seconden neemt om te laden komt dus ook lager in de zoekresultaten terecht, waardoor je veel verkeer naar je website zult missen.

Er zijn verschillende aspecten die de snelheid van je website verbeteren zoals het comprimeren van grote afbeeldingen.

Navigatie en website structuur

Naast een snelle laadtijd is het bepalen van de juiste structuur van een website een zeer belangrijke technische SEO optimalisatie factor.

De kans is groter dat gebruikers langer op een website blijven en sneller de informatie ontdekken dat ze willen lezen. Zoekmachines zoals Google kunnen door deze techniek een groot aantal websites gemakkelijker begrijpen, crawlen en indexeren.

Eén van de grote fouten die een aantal websitebouwers maken, is dat ze bij het opstellen van hun websites de navigatie en structuur vergeten te bepalen en uiteindelijk hun technische SEO beschadigen.

Ze sorteren hun producten of diensten dan bijvoorbeeld niet per categorie.

sitemap

Website beveiliging

Website beveiliging is van cruciaal belang voor technische SEO optimalisatie en voor gebruikers om hun gegevens te beschermen.

Hiervoor heb je zeker een SSL-certificaat nodig om HTTPS goed op je website te implementeren zodat geen enkele hacker de gegevens ziet die naar de browser worden gestuurd.

Het hebben van een veilige HTTPS website geeft je ook een grote kans om direct een hogere ranking in zoekmachines te krijgen.

online beveiliging

Robots.txt bestand

Naast een HTTPS-url is het bij technische optimalisatie ook heel belangrijk dat je robots aanwijzingen kunt geven via het robots.txt bestand.

Het is een goed hulpmiddel waarmee je zorgvuldig mee moet omgaan. Een kleine fout zorgt er namelijk voor dat de crawler geen indexatie mag maken van belangrijke delen van sites.

Deze bestanden bevatten codes die browsers vertellen hoe je site eruit moet zien en hoe deze in elkaar steekt. Soms blokkeren mensen onbedoeld de CSS-bestanden van hun website binnen het robot.txt bestand.

Als die bestanden zijn geblokkeerd, kunnen zoekmachines er niet achter komen of je site correct werkt.

Mobielvriendelijkheid

Mobielvriendelijkheid is een andere grote factor van technische SEO die een impact maakt om je bedrijf online vindbaar te maken.

Een groot aantal bezoekers van websites gebruiken tegenwoordig vaker mobiele apparaten dan desktops om toegang te krijgen tot het internet.

De vele zoekopdrachten via mobiele toestellen is daarom één van de redenen dat er een paar jaar geleden nieuwe technische aspecten zijn aangebracht aan de manier waarop Google zijn zoekresultaten rangschikt.

Als je website mobielvriendelijk is, zorg je ook zo snel mogelijk voor meer bezoekers en meer verkoop van je producten of diensten.

mobielvriendelijke website

Duplicate content

Als je dezelfde content hebt op ten minste twee webpagina’s kunnen zoekmachines in de war raken.

Want als op deze pagina’s dezelfde informatie is weergegeven, welke moeten ze dan het hoogst laten scoren? Als gevolg hiervan kunnen ze zeker alle pagina’s met dezelfde inhoud na de indexatie lager rangschikken.

Helaas maak je mogelijk duplicate content (dubbele inhoud) zonder het te weten. Om technische redenen kunnen verschillende URL’s dezelfde inhoud tonen.

Voor een bezoeker maakt dit geen verschil, de gebruiker gaat dan dezelfde inhoud op een andere URL zien staan. Maar deze pagina’s beïnvloeden wel je technische SEO optimalisatie en dus ook je positie in Google.

Meta description

Deze HTML-tag van maximaal 300 tekens geeft een korte samenvatting van jouw webpagina. Je ziet deze vaak op de resultatenpagina van Google verschijnen onder de blauwe titel van de websites.

Een meta description of een meta beschrijving is een factor van technische optimalisatie waar vaak aandacht aan moet worden besteed maar die niet heel bepalend is binnen het zoekalgoritme van Google.

De belangrijkste reden om een verbluffende meta te maken, is omdat het echt de klikfrequentie verbetert.

XML sitemap

Een XML sitemap is een bestand dat alle pagina’s op jouw website weergeeft. Samen met hun titel bevat het de publicatiedatum en de laatste bijgewerkte datum.

Alle zoekmachines kunnen steeds de XML sitemap gebruiken als lijst bij het crawlen van een website.

In de sitemap staan alleen de pagina-URL’s die belangrijk zijn voor jouw website.

Zorg dat je sitemap automatisch wordt bijgewerkt elke keer wanneer er een nieuwe pagina-URL wordt gepubliceerd of wanneer er een pagina dient worden aangepast.

Hreflang tags

Wanneer je een meertalige website nodig hebt, informeert een hreflang zoekmachines over de taal die je op een specifieke pagina gebruikt.

Deze techniek van technische SEO wordt enkel gebruikt zodat Google weet welke taalvariant van de pagina het moet tonen aan gebruikers.

Het doel van deze tag is om zoekmachines te helpen om de juiste content aan de bezoekers weer te geven waardoor de resultaten van de zoekmachine nauwkeuriger worden en de juiste doelgroep bereiken.

Structured data

Gestructureerde gegevens, ook wel bekend als structured data zijn codes om informatie over de inhoud van de webpagina weer te geven.

Het maakt het voor zoekmachines net als Google makkelijk om snel en beter te begrijpen waar de pagina over gaat.

Wanneer de zoekmachine de inhoud van de pagina goed begrijpt, mag deze dienen voor passende zoekopdrachten.

Waarom is technische SEO belangrijk?

Technische SEO is de ruggengraat van elke website.

Het zijn de diverse zaken die ervoor zorgen dat elk technisch onderdeel van jouw site wel werkt zodat je steeds een goede gebruikerservaring kunt bieden en er meer acties gebeuren op je website denk maar bijvoorbeeld aan een aankoop van een product.

Helaas worden de meeste sites door bedrijven niet goed getest op het gebied van technische SEO. Er worden in vele gevallen een bepaalde fout gemaakt, die misschien klein lijkt, maar na verloop van tijd zorgt voor slechte prestaties van hun website in zoekmachines.

Jij besteedt misschien graag veel aandacht op het gebied van content en dat deze mooi oogt, maar wat heeft het voor zin dat de website niet kan worden gecrawld via alle zoekmachines doordat je geen rekening houdt met de optimale technische punten van SEO?

Als Google het niet kan crawlen en controleren, zal het zelfs moeilijk zijn om steeds op de pagina’s van zoekmachines te scoren, wat van belang is als je wilt dat mensen je website vinden en een product of dienst bij jou kopen.

Zo snel mogelijk beginnen met het gebruik van technische SEO kan daarnaast duidelijk resulteren in een betere positie in zoekmachines en een aanzienlijke toename van bezoekers, klanten en conversies.

Bij Delagoo gaan we daarom vaak de gezondheid en sitemap van jouw site op alle manieren controleren en beter maken.

We gaan regelmatig een analyse en updates laten uitvoeren en een oplossing bieden voor één of meerdere technische problemen. Verder volgen we je resultaten op regelmatige basis op in analyse tools als Google Analytics en Google Search Console.

google search console

Hoe verschilt technische SEO van andere soorten SEO?

Er zijn drie soorten SEO. Deze zijn niet hetzelfde. Zie technische SEO als alle elementen om je ranking in Google buiten inhoud en links te verbeteren. Dit is het belangrijkste verschil tussen technische SEO, on-page en off-page SEO. Hieronder vatten we de verschillen even samen.

- Technische SEO: Websiteoptimalisaties ingebouwd in de code van een site zoals bijvoorbeeld het gebruik van een sitemap, de HTTPS, optimale laadsnelheid, mobiele bruikbaarheid en de beveiliging.

- On-page SEO: Het optimaliseren van individuele pagina-url’s, blogs en artikelen om hoger te scoren in zoekmachines. Het bestaat onder andere uit de volgende zaken: SEO copywriting, het gebruik van geoptimaliseerde content zoals afbeeldingen en interne linkstructuur.

- Off-page SEO: Factoren zoals bijvoorbeeld het genereren van hoogwaardige links op andere websites, gastbloggen op sites met een hoge autoriteit en andere dingen die betrekking hebben op externe links die naar je website leiden.

website technisch

Verbeter de prestaties van jouw website en genereer meer organisch verkeer

Met onze juiste onderhoud, analyse en technische tools kan jouw site de meest voorkomende technische fouten vermijden die een grote invloed hebben op de zoekresultaten.

Heb je hulp nodig bij de technische optimalisatie van je site? Laat je technische SEO helemaal onder handen nemen door ons SEO bureau Delagoo en neem contact met ons op via onze website of e-mail voor een gratis offerte.