Elke dag worden er meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Potentiële klanten en lezers zoeken dagelijks naar informatie en producten op zoekmachines en zoekmachine optimalisatie (search engine optimization of SEO) stelt je in staat om hen jouw website te laten zien in plaats van die van jouw concurrenten.
Maar hoe werkt de wereld van online vindbaarheid? Waar gaat zoekmachine optimalisatie over? Er zijn veel vragen te beantwoorden, maar als je geduld hebt, vind je in deze blogpost het antwoord op al je vragen!
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een continu proces waarbij je jouw website en content zo optimaliseert dat deze goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google.
Het doel van elke website blijft om potentiële klanten (leads) aan te trekken, informatie over te brengen, een product of dienst te verkopen of contactgegevens te laten verzamelen voor toekomstige mogelijkheden.
Hoewel sommige bezoekers per maand eigenlijk afkomstig zijn van sociale media en zoekmachine advertenties heeft een bedrijf ook bezoekers nodig die via organisch verkeer (via zoekmachine optimalisatie) op je website komen.
Heb je nog geen online visitekaartje om goed vindbaar te zijn? Je kan een website laten maken door de web developers van Delagoo.
Organisch verkeer verwijst naar de bezoekers die enkel op jouw website terechtkomen via een onbetaald (organisch) zoekresultaat op Google of een andere zoekmachine. Als je doel is om op een hogere positie in de zoekresultaten te staan pas je zoekmachine optimalisatie (SEO) toe.
Het verschil tussen betaald zoekverkeer en organisch verkeer is dat er bij betaald verkeer, bezoekers worden gegenereerd door met tekstadvertenties te adverteren op Google (bekend als zoekmachine adverteren, SEA of search engine advertising).
Een betaalde zoekadvertentie komt door de online marketing strategie, SEA vaak als eerste terecht in de resultatenpagina wanneer wij een zoekopdracht via Google uitvoeren.
SEO optimalisatie wordt gedaan op verschillende manieren: door technische SEO, on-page SEO en off-page SEO.
Technische SEO is de basis van zoekmachine optimalisatie. Het omvat websiteoptimalisaties ingebouwd in de code van een site zoals de mobielvriendelijkheid, de sitemap, de laadtijd van de pagina en sitebeveiliging.
On-page SEO optimalisatie bestaat enkel uit de dingen rondom zoekmachine optimalisatie die je zelf kunt regelen zoals bepaalde keywords die je gebruikt, de manier waarmee je pagina’s groepeert, de informatie op jouw webpagina of blog en de afbeeldingen die je gebruikt.
Off-page zoekmachine optimalisatie verwijst naar zaken waar je niet direct controle over krijgt zoals de reputatie van jouw site, jouw vertrouwensfactor en de links die op andere websites of met social media marketing op sociale platforms zichtbaar zijn en naar jouw website leiden (linkbuilding).
Je website beter laten scoren in de Google zoekresultaten en andere zoekmachines gebeurt door deze technieken van zoekmachine optimalisatie geheel uit te voeren.
SEO is niet de snelste weg naar succes. Dat is het nooit geweest en zal het ook nooit worden. Je moet een langetermijnplan hebben als het gaat om SEO, aangezien het tussen de 6 en 12 maanden kan duren om met de meeste zoekwoorden hoog te worden gerangschikt.
Er zijn drie belangrijke redenen om aan zoekmachine optimalisatie te doen. Bekijk ze hieronder!
Het beste aan zoekmachine optimalisatie is dat jouw website zichtbaar wordt als mensen een zoekwoord intypen die relevant is voor jouw bedrijf.
Hoe meer jullie bedrijf een effectieve SEO aanpak implementeert, hoe hoger jullie website in de zoekresultaten van Google gaat scoren en hoe meer bezoekers jullie gaan hebben. De websites die de eerste pagina halen, krijgen het verkeer.
Om met zoekmachine optimalisatie een betere positie in Google te behalen en te houden, hoeft jouw website correct gebouwd te zijn.
Naast een geweldige website biedt dit natuurlijk ook een betere vindbaarheid en meer conversies. Organische zoekresultaten binnen het algoritme van Google houden daarbij sneller rekening met de structuur en inhoud van de website.
Zoekmachine optimalisatie maakt het verschil omdat het klikken krijgt van mensen die precies op zoek zijn naar wat je aanbiedt.
Als je het juiste publiek naar de juiste content op jouw website leidt, zorgt dit vaak voor betere conversie-percentages per maand. Een conversie krijg je op het moment dat je bezoekers omzet in meer verkoop en/of contactmomenten.
Tegenwoordig zijn er meer dan 200 factoren die de algoritmes van zoekmachines helpen bepalen welke sites hoger in de organische zoekresultaten moeten worden weergegeven en hoe ze juist moeten worden gerangschikt.
Het goede nieuws is namelijk dat niet alle factoren voor zoekmachine optimalisatie dezelfde invloed hebben. We sommen de belangrijkste even voor je op.
Website beveiliging verwijst naar het gebruik van HTTPS-codering waar SSL-certificaten een veilige verbinding vormen tussen een website en zijn gebruikers.
We weten dat Google en alle andere zoekmachines gebruikers op de meest betrouwbare websites willen krijgen en HTTPS-codering laat hen zien dat deze steeds veilig zullen zijn. Als je website-URL begint met HTTP en niet met HTTPS, is de website niet beveiligd en moet je een SSL-certificaat toevoegen.
Mobielvriendelijkheid staat voor hoe een website eruitziet en presteert wanneer iemand deze op mobiele apparaten bekijkt. Alle mobielvriendelijke websites bieden een uitstekende gebruikerservaring door gebruik te maken van een responsief ontwerp.
Omdat er meer zoekopdrachten via Google worden uitgevoerd op mobiele apparaten dan op desktops spelen mobielvriendelijke websites een belangrijke rol voor zoekmachine optimalisatie.
Alle sites die geoptimaliseerd zijn voor veel factoren van zoekmachine optimalisatie maar minder snel laden zorgen voor een slechte gebruikerservaring.
Zoekmachines weten natuurlijk dat iedereen bij het opzoeken zo snel mogelijk antwoorden wilt vinden, dus geven ze de voorkeur aan websites die snel laden voor gebruikers.
Je kan strategische SEO teksten schrijven door vaak zoekwoorden onderzoek uit te voeren. Dit is het proces waarin je een analyse doet van specifieke keywords die verkeer naar jouw website kunnen leiden.
Kies voor een hogere plaats in de SEO resultaten van Google eerder voor keywords die vaak worden opgezocht door je doelgroep en waar er zo weinig mogelijk concurrentie op is.
Een heel krachtige techniek om de betrokkenheid van potentiële klanten te laten vergroten en het algoritme van Google aan te spreken, is door voortdurend hoogwaardige zoekmachine geoptimaliseerde content te plaatsen door SEO copywriting toe te passen. Content is één van de belangrijkste zoekmachine optimalisatie factoren.
Links zijn een belangrijk signaal die alle zoekmachines vertellen dat een website misschien wel een hoge waarde voor het web heeft.
Backlinks zijn links gemaakt vanuit de ene website die leiden naar een pagina-URL op een andere website (wordt ook linkbuilding genoemd). Pagina’s met een groot aantal links hebben doorgaans een top positie in alle zoekmachines.
Naast dat je andere relevante websites via linkbuilding naar je laat verwijzen, is het ook een goed idee dat wanneer je aan zoekmachine optimalisatie doet, je zelf verwijst naar andere, externe websites op je site (externe links).
Door op je pagina te verwijzen naar externe bronnen, begeleid je zo de bezoekers verder in hun zoektocht.
Bij het extern linken moet je letten op het linken naar relevante, gezaghebbende pagina's die ook populair zijn op Google.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je intern op jouw eigen website linkt, zodat jouw pagina's naar elkaar linken. Zo bouw je autoriteit op en creëer je een rode draad in al je eigen content met interne links en creëer je tegelijkertijd betere voorwaarden voor de bezoekers om langer op je website te blijven.
Het zorgt voor een betere bruikbaarheid naarmate de navigatie op de website wordt verbeterd, wat in die mate ook bijdraagt aan jouw zoekmachine optimalisatie.
Wanneer je je lezers/klanten/gebruikers de mogelijkheid geeft om op je pagina rond te klikken en ze suggesties geeft om meer te lezen over verschillende onderwerpen, zullen ze min of meer automatisch langer op je website blijven en zal het bouncepercentage op de verschillende pagina's dalen.
Er zijn een groot aantal pijlers die samen het werk van SEO vormen. De taken kunnen als volgt worden verdeeld:
Hier bekijk je de website om erachter te komen wat je kunt optimaliseren. Er zijn een aantal verschillende SEO-analyses, bijvoorbeeld een technische analyse en een content optimalisatie analyse.
Dit kan op basis van jouw eigen website, waarbij je kijkt naar het type links dat naar jou linkt. Het kan zijn dat het schadelijke links zijn die naar jou linken en dan moeten deze worden opgeruimd.
Een linkanalyse kan ook uitwijzen of dit de juiste links zijn of dat je meer linkbuilding nodig hebt. Dit wordt meestal gedaan door ook linkanalyse uit te voeren op websites van concurrenten.
In dit proces vind je de zoektermen waarnaar jouw klanten op zoek zijn en die kunnen helpen bij het genereren van verkoop - rechtstreeks of als onderdeel van jouw online verkooptrechter.
Hier koppel je alle analyses aan elkaar en definieer je deze in een SEO plan. Je beschrijft je doelen voor je SEO werk en je typeert waar in de zoekmachines je zichtbaar wil zijn.
Dit onderdeel is vooral belangrijk voor bedrijven waar de potentiële klanten doorgaans lokale leveranciers zullen kiezen. Hier kan je bijvoorbeeld werken met profielen in Google Mijn Bedrijf en met lokale bestemmingspagina's voor een goede lokale vindbaarheid.
Bij de technische optimalisatie moeten zaken zoals je domeinen, HTML, websitestructuur en laadsnelheid in orde zijn zodat de zoekmachines de website het beste kunnen indexeren.
Dit deel gaat over het optimaliseren van de elementen van de webpagina waar Google veel belang aan hecht in de ranking. Door solide ervaring weten we echter dat het optimaliseren van paginatitels, metabeschrijvingen en tekstinhoud op de site iets is dat Google hoog in het vaandel heeft staan.
Wanneer je aan off page SEO doet, probeer je andere websites naar jouw eigen website te laten linken met linkbuilding.
In de ogen van Google fungeert een link als een soort aanbeveling voor jouw website en jouw bedrijf. Dus hoe beter (en niet per se hoe meer) de links, hoe meer autoriteit je website krijgt, hoe hoger Google jouw website zal rangschikken.
Hier meet je wat je optimaliseert. Je analyseert jouw Google-posities en jouw organisch verkeer. Je kijkt of het verkeer voor verkopen, aanvragen, registraties of iets anders zorgt. Door dit te meten kan je starten met conversie optimalisatie.
Met de juiste tools kan je jouw website verbeteren en controleren op voortdurende fouten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van SEMRush en Google Search Console voor een SEO audit.
Zoals eerder vermeld is zoekmachine optimalisatie niet de enigste techniek voor een goede vindbaarheid van je website. In tegenstelling tot search engine optimization, kan je met search engine advertising gebruikers tegen betaling naar je site sturen door middel van Google advertenties.
Zoekmachine adverteren of SEA gaat over het maken van betaalde advertenties die verschijnen wanneer je relevante zoektermen intypt, zodat je gezien wordt in de zoekresultaten.
Hiermee maken zowel kleine als grote bedrijven gebruik van online advertenties via de grootste advertentiedienst voor zoekmachines, Google Ads.
Deze advertenties verschijnen vaak helemaal boven de organische zoekresultaten en soms ook helemaal onder de organische resultaten. Voor deze advertenties betaal je dan een kost per klik.
SEO gaat over het organische verkeer waarbij een klik niets kost. Dit is waar het grootste deel van het zoekverkeer naartoe gaat en het is dit aspect waar deze blogpost over gaat.
Bij Delagoo raden we bedrijven meestal aan om met beide marketingstrategieën te werken. Zoekmachine advertenties zijn een goede aanvulling op SEO en geeft vaak snel resultaat aangezien je direct na het activeren van de advertenties hoog in de zoekresultaten van Google te zien bent.
Er zijn veel manieren om jouw website te optimaliseren. Sommige zoekmachine optimalisatie technieken leer je snel en beheers je zelf, andere zijn ingewikkelder waardoor je hierbij misschien hulp nodig hebt van een online marketing agency of een SEO opleiding moet volgen om het maximale uit je website te halen.
Als je termen gebruikt waar niemand naar op zoek is, zal niemand je vinden. Je kunt de juiste zoektermen kiezen, zelfs zonder ingewikkelde en betaalde tools.
Zoekmachines werken met voorspellende zoekopdrachten. Zodra je een zoekopdracht in de zoekbalk begint te typen, biedt de zoekmachine je vaak gezochte zinnen die gerelateerd zijn aan wat je zoekt.
Deze zinnen vertellen je waarin mensen geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst en kunnen hen naar jouw site brengen. Je kunt ook gerelateerde zoekopdrachten vinden onderaan de resultatenpagina.
Voeg geselecteerde woorden en woordgroepen toe aan jouw website, werk ermee en creëer inhoud voor jouw doelgroep met deze relevante zoekwoorden.
De zoekwoordplanner van Google Ads kan ook helpen. Deze kan je gratis gebruiken maar je hoeft alleen maar in te loggen. Je voert dan een woord in deze online marketing tool in en je krijgt niet alleen het gemiddelde aantal zoekopdrachten te zien, maar ook een lijst met vergelijkbare relevante termen waar gebruikers naar zoeken.
Mensen lezen anders op het internet dan op papier. Je zou kunnen zeggen dat ze niet eens lezen, maar ze scannen en kijken snel met hun ogen naar wat hen interesseert. Om ze op je website te houden, moet je het ze gemakkelijker maken.
Creëer content die interessant is voor jouw klanten en hun vragen beantwoordt. Zorg ervoor dat je inhoud uniek is en anders is dan dat van je concurrentie.
Gebruik afbeeldingen, video's of infographics. Vul een langere tekst op met visuele elementen zoals vetgedrukte letters, opsommingstekens, koppen, enz. Hierdoor kunnen bezoekers snel vinden wat ze zoeken.
Het aantal mensen dat online gaat via smartphones en/of tablets neemt voortdurend toe. Daarom is het belangrijk dat je website zich aanpast aan mobiele apparaten en goed leest op een klein scherm.
Als jouw website niet responsive is, zullen bezoekers het niet aangenaam vinden om op je site te blijven. Hierdoor loop je veel potentiële klanten mis.
Zoekmachines weten dit, dus laten ze websites die responsief en aanpasbaar zijn aan mobiele telefoons hoger scoren. Met de mobielvriendelijke test van Google search kan je eenvoudig checken of jouw website responsive is.
Zorg ervoor dat jouw site op een beveiligd https-domein staat. Je kan dit zien aan het slotje naast jouw websiteadres. Als je het ziet, betekent dit dat de gegevensoverdracht op jouw site veilig is.
Beveiliging is niet alleen belangrijk voor jouw klanten, maar wordt ook gewaardeerd door zoekmachines, die veilige sites verkiezen boven onbeveiligde.
Daarom verhoogt de beveiliging van de website niet alleen de geloofwaardigheid voor gebruikers, maar helpt het je ook met zoekmachine optimalisatie.
Denk bij elke online marketing strategie altijd eerst aan je klanten. Hoewel SEO zoekmachine optimalisatie is, is de online marketing techniek ook gebaseerd op gebruikersgedrag.
Jouw websitebezoekers zijn immers degenen die uiteindelijk jouw product of dienst willen kopen. Dus vergeet ze niet en maak jouw site zo dat deze nuttig en gebruiksvriendelijk voor hen is.
Wil je beter gevonden worden dan je concurrenten in zoekmachines? Wens je meer omzet, klanten en conversies? Delagoo, je persoonlijke SEO bureau kan het waarmaken! Onze SEO specialisten optimaliseren je website voor indrukwekkende resultaten.
Heb je vragen over onze zoekmachine optimalisatie dienst? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte op maat. Wij kijken er al naar uit om jouw bedrijf naar de topposities in Google te brengen!