Adverteren op Instagram

Adverteren op Instagram

Instagram Adverteren: Wat is het en waarom is het een goede investering?

's Werelds populairste sociale media app voor het delen van foto's is snel uitgegroeid tot één van de beste advertentiesites die er zijn.

Met meer dan 500 miljoen gebruikers per dag en een ongelooflijk gebruiksvriendelijke interface, maakt het niet uit hoe klein je merk is, je kunt verwachten dat jouw klantenwerving aanzienlijk toeneemt.

Nu is het jouw tijd om het meeste uit Instagram te halen. Ontdek alles over Instagram adverteren nu in dit artikel.

Hoe werkt adverteren op Instagram precies?

Instagram reclame en contentmarketing maakt het voor bedrijven mogelijk om nieuwe doelgroepen te bereiken.

Potentiële klanten kunnen via Instagram adverteren op verschillende manieren worden bereikt. Denk hierbij aan advertenties in Insta-stories, maar ook aan advertenties op jouw Instagram overzicht.

Adverteren via Facebook Business Manager

Je kunt je advertenties publiceren via Facebook Ads. Facebook en Instagram zijn beide eigendom van Meta waardoor je jouw advertenties ook direct op Facebook kunt delen.

Met Facebook Ads manager (ook bekend als advertentiebeheer) kun je, net als bij Facebook adverteren, precies aangeven hoe, waar, wanneer en wat je op Instagram gaat promoten.

Hier kun je elf doelstellingen kiezen zoals onder meer betrokkenheid, bereik, conversies en merkbekendheid.

Het is een geweldige tool voor het maken van advertentiecampagnes gericht op specifieke doelgroepen. Naast de mogelijkheid om veel verschillende doelstellingen te kiezen in de Facebook Ads manager, kun je er ook veel uitgebreidere doelgroepen mee targeten.

Je kunt met plaatsingen beslissen of je je advertentie wilt weergeven op Facebook, het Audience Network, Instagram en Messenger.

Als je een campagne uitvoert dat je alleen wilt targeten op Instagram, kies dan enkel voor de plaatsing 'Instagram'.

Hier kies je of je wilt social media adverteren in Instagram stories en/of in het Instgram overzicht.

Als je beide kiest kan je makkelijk zien welk deel van Instagram het meest winstgevend is voor jouw bedrijf. Bovendien kun je dan een passend formaat maken voor de story-advertentie.

Het nadeel is dat je meer tijd kwijt bent aan het opbouwen van een campagne die bestaat uit twee advertenties in plaats van één.

Adverteren in de app van Instagram

De eenvoudigste manier om te adverteren op Instagram is met de Instagram-app. Dit doe je door een update te maken en vervolgens vanuit je bedrijfsprofiel bij gewone posts op 'promoten' te drukken.

Vanaf deze onderstaande knop kom je dan in het volgende scherm waar je je bestemming kunt selecteren.

Wat wil je met je Instagram advertentie? Wil je meer bezoekers op je profiel? Wens je meer volgers? Kies dan voor 'jouw profiel'.

Daarnaast kun je ook een call-to-action-knop kiezen. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit één van de voorgestelde suggesties van Instagram zoals meer informatie, meer bekijken, nu boeken, shoppen, registreren en contact met ons opnemen.

Daarna selecteer je je doelgroep. Kies tussen 'automatisch', waarmee je mensen in het algemeen bereikt zoals onder andere je volgers, en 'je eigen doelgroep', waarbij je heel specifiek kunt zijn. Het is altijd het beste om je te richten op een specifiek publiek, zodat je precies weet wie je bereikt.

Binnen de app kan je namelijk eenvoudig specifieke doelgroepen creëren die zijn samengesteld uit verschillende kenmerken zoals leeftijd, geslacht, specifieke locaties en interesses.

Nadat je je doelgroep hebt geselecteerd, geef je aan hoeveel je wilt uitgeven verspreid over hoeveel dagen. Instagram doet de rest en vertelt je hoeveel dagelijkse views je zou kunnen bereiken met deze schatting.

instagram app

Hoeveel kost adverteren op Instagram?

De kosten wanneer je op Instagram adverteert zijn afhankelijk van je geselecteerde doelgroep, je doel, het tijdsbestek en de grootte van je doelpubliek.

Als je een doel hebt, kun je een groter publiek bereiken, wat betekent dat meer gebruikers je advertentie zullen zien en hopelijk zullen meer mensen erop klikken.

Adverteren op Instagram brengt advertentiekosten met zich mee, maar als je het goed doet is het de moeite waard en zal het je inkomsten opleveren.

Hoeveel kost adverteren op Instagram zou je kunnen vragen? We helpen je graag om het antwoord te achterhalen.

De waarheid is dat je niet veel geld hoeft uit te geven om een succesvolle campagne op Instagram te lanceren.

Wat uiteindelijk telt, is dat je weet waarom je Instagram gebruikt. Doe je precies wat je concurrenten ook doen? Zo ja, vraag jezelf dan af waarom. Waarom wil je zoals hen zijn? Alleen omdat iedereen het doet, wil nog niet zeggen dat jij het ook moet doen.

Wij gaan ervan uit dat jouw doel niet alleen is om bij de massa te horen, maar om actie te ondernemen en je te onderscheiden van de massa.

instagram advertenties kosten

Verschillende soorten advertenties op Instagram

Foto advertenties

Een simpele foto zegt meer dan 1000 woorden, dus waarom zou je het niet gebruiken voor jouw sociale media advertenties?

Laat je product of dienst die je wilt verkopen zien met één afbeelding in een foto advertentie die is gemaakt voor Instagram.

Foto advertenties zijn de beste manier om je merk op een eenvoudige manier op de markt te zetten. Post één foto over een onderwerp dat relevant is voor je huidige bedrijf en vertel het verhaal in maximaal 125 tekens.

Video advertenties

Gebruik video advertenties om te profiteren van de visuele aantrekkingskracht van Instagram.

Het is een geweldige manier om de aandacht van je publiek te trekken en ze te inspireren om actie te ondernemen. Net als bij foto advertenties kies je één video en gebruik je een korte beschrijving.

Carrousel advertenties

Met carrousel advertenties op Instagram kun je meerdere foto's en video's in één advertentie laten zien, zodat gebruikers er doorheen kunnen swipen zonder op één knop te hoeven tikken.

Met carrousel advertenties kun je tot 10 foto's of video's in één scrollbare advertentie-unit plaatsen.

Voer voor elke carrousel-kaart in welke afbeelding je wilt gebruiken, een kop, een beschrijving en een website-URL.

Voor video's wordt een lengte van maximaal vijftien seconden per video aanbevolen voor een advertentie in het overzicht.

Voor advertenties in Instagram stories kun je een langere video aanbieden, tot een maximum van 120 seconden. Als je dat doet, zorg er dan wel voor dat de video's op elkaar aansluiten.

 

instagram carrousel advertentie

Collectieadvertenties

Heb je een webshop? Dan zijn collectieadvertenties ideaal voor het promoten van je producten.

Met deze advertenties kan je jouw doelgroep gemakkelijk inspireren en hen producten uit jouw online winkel laten ontdekken. Dit kan met video's, afbeeldingen, of een combinatie van beide.

Deze optie wordt alleen aangeboden vanuit de Facebook Ads manager waar je de optie kunt instellen om betrokkenheidsacties te verkrijgen.

Kies voor een etalage-advertentie of voor klantenwerving om de verkoop van een bepaald nieuw product te stimuleren.

Met een etalage zet je producten in de kijker in een mobiele winkelervaring. Met dit soort advertenties kan je potentiële klanten laten kennismaken met je producten.

De doelen van Instagram adverteren

Wanneer je een advertentie plaatst op Instagram, zijn er verschillende doelstellingen die je kan toepassen om het gewenste resultaat te bereiken.

Het zal invloed hebben op hoe je advertentie wordt geoptimaliseerd en hoeveel kosten je moet betalen. Als je de juiste doelstelling selecteert, bespaar je geld.

Wanneer je doelstellingen selecteert, zorg er dan voor dat je er één vindt die werkt voor jouw merk. Dit zijn de verschillende advertentie doelen die beschikbaar zijn op Instagram:

1. Merkbekendheid

Als je meer online zichtbaarheid wilt krijgen voor je bedrijf, app of dienst, kun je reclame op Instagram gebruiken om dit te bereiken.

De marketingdoelstelling die vroeger bekendheid heette, valt dus ook onder deze categorie.

Je kunt adverteren op Instagram met verschillende formaten, bijvoorbeeld fotoadvertenties, videoadvertenties, carrouseladvertenties, verzameladvertenties en stories-advertenties.

2. Bereik

Bereik wordt gebruikt om de naamsbekendheid te bevorderen. De doelstelling 'bereik' ondersteunt alle advertentietypes. Het richt zich vooral op het verkrijgen van een groter bereik.

Het verschil met de doelstelling 'merkbekendheid' is dat de kans groter is dat de mensen je advertentie minder snel zullen onthouden aangezien ze de advertentie minder frequent te zien krijgen.

3. Verkeer

Verkeer is het belangrijkste doel om meer klanten naar je website of webshop te krijgen.

Als je bedrijf een mobiele app of website en een beperkt budget heeft, is er geen reden waarom je deze strategie niet zou gebruiken.

Je kunt deze doelstelling gebruiken om bijvoorbeeld speciale aanbiedingen voor een bepaald product te promoten.

4. Betrokkenheid

Engagement of betrokkenheid is de kunst om de aandacht van je publiek vast te houden.

Niet alleen zal deze doelstelling je helpen nieuwe volgers aan te trekken, maar het is ook een geweldige manier om je bestaande publiek te bereiken.

Betrokkenheid als campagnedoelstelling is nuttig bij foto-, video- en collectieadvertenties.

5. Videoweergaven

Als je video-, carrousel-, collectie- of verhaaladvertenties uitvoert, kan je jouw video promoten door het doel 'videoweergaven' in te stellen. Deze campagnedoelstelling is een uitstekende keuze om de naamsbekendheid te vergroten.

6. Appinstallaties

Deze advertentiedoelstelling wordt gebruikt wanneer je het aantal installaties van je mobiele app wilt verhogen. Het ondersteunt alle advertentieplaatsingen zodat je altijd de meeste inkomsten genereert.

7. Leads genereren

Instagram advertenties met als doel leads te genereren zijn een geweldige manier om gebruikersinformatie, zoals e-mailadressen, te verkrijgen.

Deze informatie kan later worden gebruikt in je campagnes. Dit doel ondersteunt alle soorten advertenties.

8. Conversies

Conversies is een goed doel voor webshops die hun omzet en winst willen verhogen.

Als je wilt dat meer mensen een specifieke actie in je website of in je app voltooien wanneer ze jouw advertentie zien en je de Facebook Pixel hebt geïnstalleerd, kan je 'Conversies' kiezen als jouw campagnedoelstelling.

Eenvoudig Instagram adverteren in 5 stappen

Volg deze eenvoudige stappen om je eerste Instagram advertentie te maken.

Stap 1: Koppel je Facebook-pagina aan je bestaande Instagram-account

Om advertenties op Instagram te kunnen gebruiken, moet je in eerste instantie Instagram koppelen aan je Facebook-pagina. Zodra je dit hebt gedaan, hoef je dit niet meer te doen.

Om je Instagram-account te koppelen aan Facebook, volg je deze stappen: Ga naar Instellingen op je Facebook-pagina en klik op 'Instagram'. Klik hierna op 'Account koppelen'.

Meld je aan bij je Instagram-account. Als je nog geen Instagram-account hebt, kun je eenvoudig een bedrijfsaccount aanmaken.

Stap 2: Creëer een Instagram advertentiecampagne

Nadat je je Instagram-account aan je Facebook-pagina hebt gekoppeld, ga je naar je Facebook Bedrijfsmanager. Aan de linkerkant van de pagina zie je 'advertentiebeheer'. Klik daarop om aan de slag te gaan.

Om een nieuwe campagne aan te maken, ga je naar 'Campagnes' en klik je op '+ Maken' linksboven op het scherm.

Nu kun je je campagnedoelstelling kiezen. Je zult zien dat sommige doelstellingen niet worden ondersteund door Instagram stories.

 

instagram advertentie maken

Stap 3: Maak je advertentieset om nieuwe klanten te bereiken en je publiek te laten groeien

Als je op de advertentieset klikt, kan je het exacte budget (dagbudget of looptijdbudget) van jouw campagne kiezen.

Je moet je gemiddelde kosten in het begin laag houden, want je kunt het altijd verhogen als de advertentie goed presteert.

Ook kan je hier de doelgroep selecteren die je wilt bereiken. Er zijn veel mensen op dit social media platform, iedereen kan hier worden getarget.

Als je bestaande aangepaste doelgroepen hebt aangemaakt in je Facebook Ads Manager account, kun je ze op Instagram targeten

Je kunt je advertenties alleen op Instagram laten draaien, maar als je wilt kan het ook op Facebook en Messenger worden getoond.

Nu je hebt gekozen wie jouw advertentie te zien zal krijgen, hoeveel je wilt uitgeven en waar je advertenties worden vertoont, klik je op 'volgende'.

 

doelgroep targeten

Stap 4: Ontwerp je advertentie

Kies uit drie unieke advertentieindelingen die passen bij de stijl van je advertentie zoals een afbeelding of video, een carrousel of een collectie. Upload vervolgens je foto's en/of video's om een prachtige Instagram advertentie te maken.

Nadat je jouw afbeeldingen hebt geüpload, klik je op de optie aan de linkerkant om tekst aan jouw advertentie toe te voegen.

Aan de rechterkant kan je een voorbeeld zien van hoe je advertentie eruit zal zien.

 

instagram advertentie ontwerpen

Stap 5: Optimaliseer en analyseer je campagne

Zodra je jouw advertentie hebt gemaakt en deze loopt, kan je bijhouden hoe goed of slecht deze elke dag presteert, zodat je indien nodig wijzigingen kunt aanbrengen aan je banners, afbeeldingen, call-to-actions, beschrijving en doelgroepen.

Pas je Instagram advertentie aan door A/B-testing, pas doelparameters aan en volg analyses die laten zien hoe je Instagram advertenties presteren.

Je eerste paar advertenties zijn het moeilijkst. In het begin zul je vaak willen checken om eventuele wijzigingen aan te brengen of je willen aanpassen aan nieuwe trends.

Tips om effectief te adverteren op Instagram

Instagram is een geweldige manier waarop je je merk onder de aandacht brengt. Hier zijn enkele creatieve tips en tricks voor het maken van een succesvolle Instagram advertentiecampagne.

Bouw je campagnes vanuit Facebook Ads Manager

We snappen dat het verleidelijk is om je gewone posts op Instagram te promoten. Maar er zijn veel meer opties en keuzes om een advertentie te starten binnen Facebook Ads.

Je kunt er veel meer mogelijke call-to-actions aan koppelen, bovendien heb je veel meer verschillende advertentiestijlen.

Bovendien kunnen we met het advertentiebeheer van Facebook ook een advertentie maken voor Instagram stories en de regelmatige updates.

Zo kun je rekening houden met de verschillende formaten van de verhalen en de updates. Bovendien kun je gemakkelijk zien welke advertentie binnen je campagne beter presteert dan de andere en daar aanpassingen op doen.

Gebruik hashtags in de beschrijving

Hashtags worden gebruikt om woorden en zinnen te markeren, zodat ze gemakkelijk gevonden kunnen worden. Als je op de hashtags op Instagram klikt, krijg je gerelateerde posts te zien.

Instagram-hashtags worden gebruikt om posts te clusteren en zo het bereik en de interactie te vergroten.

Om hashtags te vinden die bij je advertentie passen, kan je tools als Hashtagify en TagsFinder gebruiken.

hashtags

Test je advertenties en doelgroepen continue

Als je net aan de slag gaat op Instagram en niet weet wat je publiek wil zien, is er geen betere manier om verschillende advertentiemethoden uit te proberen dan met een eenvoudige A/B-test.

Elk type advertentie is anders en heeft een andere aanpak nodig. En elke doelgroep heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde soort advertenties. Test dus alles zeer goed.

Laat je niet afschrikken door alle variaties die er zijn om te testen, begin met een klein budget en maak gebruik van de testmogelijkheden en je zult je publiek sneller kunnen vinden.

Maak advertenties (1 voor elk type advertentie) die mensen enthousiast maken voor je product. Laat deze Instagram advertenties lopen met een klein dagelijks budget gedurende een week en evalueer dan de interacties, het aantal klikken op de links, kosten per actie en het conversiepercentage.

Wanneer je je campagne analyseert, stop je de Instagram advertenties die ondermaats presteren.

Wees dus niet bang om hierna te testen met verschillende teksten en call-to-actions. Geef de advertentie tijd om te lopen op zijn eigen voordat je grote veranderingen uitvoert. Hoe beter je je publiek kent, hoe beter je het zal doen op de lange termijn.

a b tests instagram advertenties

Zet aan tot likes en reacties

Het helpt als je een vraag stelt in de foto of video advertenties plaatst die een reactie uitlokt bij je doelpubliek.

Als je veel reacties op je advertentie krijgt of erop de vind-ik-leuk-knop wordt geklikt, weet je dat je een foto of product goed hebt gevonden.

Het gebruik van een aanlokkelijke titel, een video of foto's van mensen en misschien zelfs een wedstrijd zal een groot aantal reacties opleveren.

Combineer Facebook en Instagram adverteren

Je kunt jouw product en diensten tegelijkertijd adverteren op Facebook en Instagram. Het enige wat je hoeft te doen is één advertentie in te stellen in de business manager van Facebook.

Zo kun je tot wel 1.250 verschillende combinaties maken om tegelijkertijd op zowel Instagram als Facebook te delen. Zo kun je testen welke foto, kop en/of tekst het beste werkt voor je doelgroep.

Probeer vergelijkbare doelgroeptargeting

Terwijl Facebook nog steeds het belangrijkste platform is voor adverteerders, kun je met Instagram advertenties worden opgemerkt door gebruikers die lijken op je bestaande klanten.

Het instellen van een vergelijkbare doelgroep of lookalike audience op basis van engagement is zeer eenvoudig:

1) Selecteer in Facebook Business Manager 'Doelgroep maken' op de pagina 'Doelgroepen' en kies vergelijkbare doelgroep

2) Selecteer een bron voor je vergelijkbare doelgroep zoals bijvoorbeeld een pixel of aangepaste doelgroep

3) Geef een advertentielocatie en doelgroepgrootte op

4) Klik op 'Doelgroep maken'

Wij helpen je merk graag zijn online potentieel te bereiken

We willen dat iedereen over jouw merk praat. Ons team van toegewijde marketeers zal zich richten op jouw ideale klant door middel van adverteren op Instagram.

We bedenken een strategie die je doelgroep aanspreekt, en we beheren al jouw online marketing van begin tot eind.

Wij starten niet alleen jouw social media marketing campagnes, maar beheren ze ook bijna dagelijks om jouw resultaten te maximaliseren en de kosten te verlagen.

Op zoek naar een betaalbare en eenvoudige oplossing om te adverteren op Instagram? Neem vandaag nog contact met ons op en laat onze experts je helpen je advertentiedoelen te bereiken.

Ben je naast Instagram adverteren ook geïnteresseerd in andere advertentiemogelijkheden? Wij kunnen de gehele digitale marketing voor je oppakken.